2017. március 23., csütörtök

Zólyom, Borová Hora, arborétum, SzG3


Találtam Zólyomban egy nagyon szép arborétumot.
Viszonylag eléggé kacifántos úton lehet eljutni ide, most igazán jól jött a GPS. Ez a címe, ha valaki be akarja táplálni: Borovianska cesta 2171/66 , 960 53 Zvolen. A kapun be kell hajtani, mivel van egy kis parkoló a területen belül. Zólyom központjától 3km távolságra terül el a Borová hora Arborétum. 1965-ben létesült, ekkor az első elkerített terület 28,38 hektárral rendelkezett. Fokozatosan bővült, míg elérte mai területét (47,84 Ha). Az arborétum részét képezik kísérleti területek is, 8,97 hektáron, melyek elsősorban kutatási célból létesültek, a zólyomi Műszaki Egyetemnek köszönhetően. Több mint 1000 különböző formájú és fajtájú fa és több mint 600 rózsa várja a vendégeket, a további csodálatos növény fajokon kívül. Főként a hazai fajok találhatóak meg, melyek Szlovákia területén élnek. Az egzotikus fajok kisebb számban fordulnak elő, de szintén helyet kaptak. Az arborétum egyik legfontosabb céljául a szlovákiai növényfajok kutatását tűzte ki.
A Borová hora Arborétum április 1-től október 31-ig tart nyitva, 7:00 - 15:00-ig. (forrás: Turisztikai érdekességek Szlovákiában).
 Néhány nap még nyitva tart vasárnap is, májusban a rhododenndron virágzásakor, júniusban pedig a rózsa virágzáskor. Nagyon nagyon sokféle rózsájuk van. A tájékoztatás igen jó, jól kijelölt utak vannak, amelyek végig vezetnek az arborétumon.
Szerintem legalább egy félnapos program az arborétum nagy részét bejárni.

A Beszámoló Fotóalbuma ITT található!

Ha tetszett, vagy hasznos volt a bejegyzés, kérlek jelöld meg a g+1-et (alul található)! Köszönöm!
Vissza a főoldalra (katalógus)
Ez itt egy hirdetés: professzionális angol és német nyelv oktatás Budapesten!
Klíma- és villany szerelés Budapesten és környékén1. kiegészítés:

2017. június elején ismét itt jártam, ezúttal a feleségemmel és a lányommal. Most volt ugyanis a rózsavirágzás, ami miatt az arborétum június két hétvégéjén nyitva volt (egyébként csak hétköznap van nyitva). Az arborétum a teljes pompájában volt (kora nyár), a korábban kopár rózsakert tele volt virággal (az összes fotó a Fotóalbumban megtekinthető). A személyzet (ami 1 fő hölgyből állt) nagyon kedves volt, szinte családias volt a fogadtatás, amikor bementünk a parkolóhoz, mosolyogva mondta, hogy menjünk hátra az ottani parkolóba, de azért jöjjek vissza a belépőt befizetni (egyébként összesen 4 Euro-t fizettünk hárman), majd amikor a végén elmentünk, mosolyogva integetett nekünk. Ismét egy érv, hogy ne Mo-n kiránduljak (tisztelet a kivételeknek, mert azért olyan is akad, de itt egészen más a légkör, mint otthon - SAJNOS).
Ha tetszett, vagy hasznos volt a bejegyzés, kérlek jelöld meg a g+1-et (alul található)! Köszönöm!
Vissza a főoldalra (katalógus)
Ez itt egy hirdetés: professzionális angol és német nyelv oktatás Budapesten!
Klíma- és villany szerelés Budapesten és környékén

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése